Într-un interviu acordat revistei Capital, consilierul prezidenția pe probleme de afaceri europene, Leonard Orban, fost comisar european, a explicat că neutilizarea fondurilor nerambursabile care ne-au fost alocate poate duce la redistribuirea acestora către alte state membre. Pe de altă parte, politizarea alocării fondurilor UE, corupția și modul defectuos de aplicare a legii achizițiilor publice pot determina Comisia Europeană să ne suspende sau să ne blocheze anumite Programe Operaționale.
Capital: Ați afirmat că România se află într un moment foarte dificil, că am reușit un grad de absorbție de numai 3,2% pentru politica de coeziune și nu avem motive să fim optimiști.
Leonard Orban: Optimiști putem să fim, dar trebuie să realizăm că sunt probleme serioase pe care trebuie să el rezolvăm urgent altfel riscăm ca la sfârșitul anului viitor să ni se taie din bani. Este momentul în care Comisia Europeană trage linie, calculează rata de absorbție și verifică care sunt perspectivele de a cheltui fondurile alocate în perioada 2007-2013. Dacă se constată că aceste fonduri nu pot fi utilizate, banii sunt redirecționați la bugetul UE și apoi transferați statelor membre, conform proporțiilor în care acestea contribuie la bugetul comunitar. În acest moment, conform datelor Comisiei Europene, rata de absorbție a fondurilor alocate României pentru politica de coeziune este de 3,2%. Este vorba de sume validate și plătite de Bruxelles. În ceea ce privește fondurile destinate agriculturii am reușit o bună cheltuire a sumelor alocate pentru plățile directe la hectar. Nu am avut același succes și cu banii destinați Programului Național pentru Dezvoltare Rurală, dar, pe ansamblu, rata de absorbție este de 20%.
Capital: Ce probleme au constatat misiunile de audit ale Comisiei Europene în România?
Leonard Orban: Problema comună, semnalată și de re