Atragerea fondurilor europene reprezintă prioritatea zero care se regăseşte în acordul încheiat de Guvernul ţării noastre cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), Banca Mondială (BM) şi Comisia Europeană (CE), a declarat, ieri, Gheorghe Ialomiţianu, ministrul Finanţelor Publice, în cadrul Conferinţei Finanţarea Europeană - Oportunitate a Relansării Economice, organizată de ziarul BURSA. Potrivit domniei sale, absorbţia fondurilor europene şi alocarea de resurse bugetare pentru investiţii reprezintă priorităţile principale ale autorităţilor, în acest an.
"Deşi stăm foarte bine la proiectele depuse, plăţile către benefeciari ajung la doar 11,9% din suma totală alocată ţării noastre în perioada 2007-2013. Trebuie să devenim mai eficienţi în atragerea de fonduri europene. De asemenea, este nevoie ca băncile să se implice mai mult în cofinanţare", a precizat ministrul Finanţelor.
Potrivit lui Gheorghe Ialomiţianu, în prezent s-a creat o stabilitate la nivel macroeconomic, cadrul fiind foarte bun pentru atragerea investitorilor şi a fondurilor europene. Domnia sa a anunţat, de asemenea, că birocraţia reprezenta un obstacol în calea accesării cu succes a fondurilor europene: "Erau structuri ale Guvernului care efectuau controale excesive. S-au luat măsuri în acest sens şi lucrurile au început să funcţioneze mai bine".
Ministrul de resort a spus că, anul trecut, au fost alocate, de la bugetul de stat, 13 miliarde lei pentru co-finanţarea proiectelor dezvoltate din fonduri europene. În acest an, Guvernul a alocat 13,5 miliarde lei în acest scop, urmând ca, anul viitor, proiectele realizate cu bani europeni să fie co-finanţate cu mai mult de 22 miliarde lei din bugetul de stat.
* Renunţarea la unele dintre proiectele mari - o problemă în cazul accesării de fonduri europene pentru agricultură
Sfârşitul anului 2010 şi începutul aces-tui an "ne oferă c