Cercetătorii de la Institutul internaţional de explorare a speciilor au realizat topul celor mai ciudate organisme descoperite. Un păianjen care ţese o pânză extrem de solidă, un gândac săltăreţ şi un melc supranumit „tiranozaur“ se află printre cele mai spectaculoase specii descrise anul trecut.
În fiecare an, Institutul internaţional de explorare a speciilor, un organism ataşat Universităţii de Stat din Arizona, SUA, publică o listă care include speciile de animale şi plante recent descoperite, reţinându-le pe cele mai spectaculoase.
Arii protejate mutilate de interese şi bani în Caraş-Severin
Specia desemnată câştigătoare în clasamentul publicat anul acesta este păianjenul Darwin (Caerostris darwini), care secretă un fir de mătase de două ori mai rezistent decât cel produs de păianjenii obişnuiţi. Acesta este capabil să ţeasă pânze de peste 25 de metri, pentru a traversa râurile din Insula Madagascar, unde a fost descoperit, susţin cercetătorii americani, citaţi de AFP.
Un alt organism care a făcut senzaţie este reprezentat de o bacterie devoratoare de rugină, descoperită pe epava transatlanticului Titanic de către cercetătorii canadieni şi spanioli. „Oamenii de ştiinţă sunt de părere că acest organism poate fi utilizat pentru eliminarea reziduurilor de pe epave şi de pe platformele petroliere de pe fundurile oceanelor", au afirmat reprezentanţii institutului.
Melcul care muşcă
Melcul „tiranozaur" i-a uimit pe biologi întrucât specia „ţine să contrazică zicala «animalele mici nu le mănâncă pe cele mari»". Acest gasteropod, cu o lungime de 5 centimetri, a fost descoperit după ce a muşcat de nas un bărbat din Peru. Este singura specie de melc înzestrată cu mandibulă şi dinţi atât de puternici încât a primit numele temutului dinozaur, spun cercetătorii.
Clasamentul publicat anul acesta cuprinde şi