Zilele trecute, o știre publicată în “Libertatea” din 22 Mai 2011 m-a făcut să tresar. Se zicea acolo, citez “România se pregăteşte să construiască, la Institutul de Fizică şi Inginerie Nucleară de la Măgurele (IFIN), cel mai puternic laser din lume. Cu această instalaţie, specialiştii români anunţă că vor realiza mai multe tipuri de experimente, printre care cel mai spectaculos va fi teleportarea“. Mai departe am văzut că este dată și înregistrarea interviului luat Directorului General IFIN, N.V.Zamfir, unde el spune cu totul altceva. Anume, prin folosirea unor laseri de foarte mare putere (200 PetaWats) se vor putea obține câmpuri electrice foarte intense cu ajutoul cărora, spun eu acum, se vor putea realiza acceleratoare de particule foarte puternice, dar la dimensiuni ce le vor permite a fi dispuse pe o masă de laborator.
Hai să vedem despre ce este vorba (vezi Figura de mai jos)
Plasma este alcătuită din ioni pozitivi și electroni liberi. Un pachet de electroni, obținut cu ajutorul unui puls laser ultra-scurt și ultra-intens, este injectat în plasmă. Ca urmare, acest pachet de electroni în mișcare, va îndepărta electronii liberi din plasmă, aceștia fiind mult mai ușori și mai mobili decât ionii pozitivi. Ionii pozitivi pe de altă parte, sunt atrași în vecinătatea pachetului de electroni, rezultând în acest fel un siaj de ioni pozitivi în urma pachetului de electroni în mișcare prin plasmă. Electronii liberi nu sunt lăsați să se depărteze prea mult. Ei sunt atrași de data asta de masa de ioni pozitivi grupată în urma pachetului de electroni. Electronii liberi venind în spatele pachetului, ajung să împingă acest pachet de electroni, imprimându-i o viteză suplimentară, adică îi accelerează.
Fenomenul este asemenător cu unda din spatele unei barci cu motor, pe care un surfer o poate folosi ca să înainteze, fără să folosească alt mijloc de locom