În luna aprilie, bugetul României a înregistrat un uşor execedent de 829 milioane de lei, datorită creşterii încasărilor la vistieria statului şi a menţinerii cheltuielilor în limitele programate, anunţă Ministerul Finanţelor Publice (MFP). Totuşi, bilanţul pe primele patru luni este negativ, cu un deficit de 4,4 miliarde lei, echivalentul a 0,8% din PIB.
Veniturile bugetare au fost în sumă de 58 miliarde lei, cu 10,3% mai mari faţă de anul precedent, în principal datorită creşterii încasărilor din TVA (+35,6%), accize (+24,3%), şi a veniturilor nefiscale (+6,4%).
Au crescut şi încasările din contribuţii de asigurări sociale cu 1,2% faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent.
Este prima lună în care încasările din impozitului pe profit le-au depăşit pe cele din perioada similară a anului precedent cu 0,9%. Totuşi, încasările din impozitul pe venit s-au redus cu 2,5%.
Sumele primite de la Uniunea Europeană în contul plăţilor efectuate au crescut cu 36,1% faţă de aceeaşi perioadă din 2010.
Cheltuieli în scădere
Cheltuielile bugetului general consolidat au fost în sumă de 62,4 miliarde lei, în scădere în termeni nominali cu 3,6% faţă de anul precedent.
Cheltuielile cu bunuri şi servicii au crescut cu 8,3% faţă de primele patru luni din 2010, ca urmare a plăţilor din fondul de sănătate pentru servicii medicale şi medicamente.
Au scăzut cheltuielile de personal (-19,7%), cele cu subvenţiile (-22,7%) şi cu asistenţa socială (- 3,3%).
Plăţile pentru proiectele finanţate din fonduri UE au crescut cu 28% fată de luna martie 2011 şi cu 62% faţă de primele patru luni ale anului 2010.
Cheltuielile cu dobânzi au crescut cu 33,4%, ca urmare a datoriei contractate pentru finanţarea deficitelor bugetare acumulate din anii precedenţi şi a celor curente.