Cea de-a IX-a ediție a Cronografului și-a încheiat preselecția și așteaptă să-și premieze câștigătorii. Pentru prima dată în acest an, organizatorii festivalului au înființat o secțiune aparte pentru documentarele studențești ai tinerilor din întreaga lume.
Potrivit site-ului organizatorilor, ediția din acest an a fost una specială, pentru că a atras și mai mulți doritori de a participa la acest eveniment. Numărul filmelor înscrise a totalizat 200 de documentare, adunate din 43 de țări. În final, la această ediție vor concura 28 de filme din 19 țări pentru Secțiunea Principală, 14 filme din cinci țări pentru secțiunea cadRO și cinci autohtone pentru Secțiunea Producții TV locale.
Noutatea anului a fost secțiunea creată special pentr tineri, intitulată Documentare Studențești, care va cuprinde pelicule studențești realizate în cadrul școlilor de film din întreaga lume. Organizatorii festivalului au încurajat astfel tinerii cinefili să-și încerce forțele în arta cinematografică încă de pe băncile facultății. La această secțiune, în acest an au fost incluse nouă filme din țări precum Rusia, Belgia, Scoția, Istrael, Germania, România.
Marele premiu- un cactus și 10.000 de lei
Din Republica Moldova, în afară de cele cinci filme incluse în Secțiunea Producții TV locale mai participă pelicula „Apa noastră cea de toate zilele, în regia lui Mircea Surdu și Diana Donică, pentru Secțiunea Principală și „Bee Moldovan" de Sergiu Cumatrenco Jr. și Valeriu Șova la categoria cadRO. Documentarele vor rula pe parcursul a 5 zile de festival, cu începere de la 10 dimineața şi până seara târziu, la cinematograful „Odeon".
Marele premiu din acest an va fi un cactus într-un ecran de bronz și zece mii de lei. Pentru alte nouă filme, care vor ajunge în finală, autorii vor obține premii între 5.000 și 7.000 de lei. Destivalul Internațional de Film „Cronograf" va î