Într-un discurs rostit aseară în faţa Congresului Statelor Unite, premierul israelian, Beniamin Netanyahu, a reafirmat că Israelul nu va accepta revenirea la graniţele din 1967 drept condiţie a păcii în Orientul Mijlociu.
Într-un discurs aplaudat în picioare atât de congres-menii republicani, cât şi de cei democraţi, Netanyahu a aşezat povara responsabilităţii pentru obţinerea păcii pe umerii palestinienilor, în contrast cu opinia împărtăşită atât de Casa Albă, cât şi de majoritatea statelor europene. Punctul de vedere acceptat în mod oficial atât de administraţia Obama, cât şi de majoritatea cancelariilor europene este că principalul obstacol în calea păcii este inflexibilitatea israeliană în stabilirea unui stat palestinian şi că, prin urmare, responsabilitatea pentru eşecul păcii revine Tel Aviv-ului.
Netanyahu a răsturnat această „lectură‘‘ a realităţii din Orientul Mijlociu reamintind auditoriului că de trei ori în trecut - prima oară în 1947, prin partiţia ONU - palestinienilor li s-a oferit un stat şi de tot atâtea ori au refuzat. Problema, a subliniat el, nu este statul palestinian, problema este statul evreu: „Palestinienii nu doresc să accepte existenţa unui stat Palestinian dacă acest lucru înseamnă să accepte existenţa statului evreu". Prim-minis-trul israelian a admis că Israelul a acceptat „soluţia celor două state" făcând un compromis dureros - renunţarea la teritoriile evreieşti istorice ale Iudeii şi Samariei (Cisiordania) de dragul păcii. „Am stat în faţa poporului meu şi am spus că trebuie să facem aceste compromisuri. E timpul să acceptăm un stat palestinian. E timpul ca preşedintele (Autorităţii Palestiniene) Mahmud Abbas să stea în faţa poporului său şi să spună: Voi accepta un stat evreu".
„Abbas, rupe pactul cu Hamas!"
Privitor la condiţiile păcii, Netanyahu a reafirmat limpede poziţia israeliană. Revenirea la fr