„Şi eu am fost cu nava şcoală Mircea“ se va deschide oficial vineri, de la ora 17.00 şi va putea fi vizionată până duminică. Expoziţia este organziată la sediul Centrului Cultural Multietnic al Comunităţii Ruşilor Lipoveni, iar intrarea este gratuită.
Iniţiativa aparţine Academiei Navale „Mircea cel Bătrân“, alături de Comunitatea Ruşilor Lipoveni din Tulcea şi primăria municipiului.
„Este o expoziţie închinată navei în sine, nava care a creat în Marina Română un spirit, spiritul Mircea. Apoi, luna mai este luna acestei nave. În anul 1939, la 17 mai, nava şcoală a intrat în Constanţa“, spune Mariana Păvăloiu, cea care s-a ocupat de expoziţie.
A ales Tulcea pentru că este al doilea mare port dobrogean şi pentru că mulţi tulceni s-au instruit pe el în devenirea lor marinărească.
Ce poţi vedea aici
Obiecte din expoziţia de bază a Muzeului Academiei Navale „Mircea cel Bătrân“ şi de la bordul navei-şcoală: macheta navei, albumul cu imagini foto original , realizat în perioada construcţiei navei în Şantierul Bluhm und Voss din Hamburg, botezul şi lansarea lui la apă, bluza de marinar germană schimbata de un marinar român în martie 1939, la Hamburg, uniforma de paradă a aspirantului care a condus în martie 1939, garda port-drapel pe puntea lui „Mircea“ la ridicarea pavilionului românesc, albume de fotografii din numeroasele marşuri de instrucţie întreprinse de navă în cei 72 de ani de existenţă, lucrări de matelotaj realizate la bordul navei pe timpul călătoriilor de către cadeţi, cărţi scrise de către cei care au fost cu „Mircea“, jurnale de bord în manuscris, originale din timpul primului marş al navei (iulie-septembrie 1939) şi din alte marşuri.
Foştii elevi ai şcolii de marinari vin la vernisaj
Vineri, de la ora 17.00, la Centrul Multietnic de pe strada Victoriei vor fi prezenţi şi vor depăna amintiri comandor (în retragere) Mir