Proiectul de lege care ar fi urgentat disponibilizările din MAI a fost respins de Camera Deputaţilor, iar ministrul Igaş a căutat, aseară, soluţii alternative pentru continuarea restructurărilor. Sursa: EVZ
Surse din MAI susţin că aceste soluţii nu au fost găsite încă, motiv pentru care şedinţa va continua şi în cursul acestei zile. Ultima soluţie ar fi aplicarea Legii 360 din 2002, care prevede ca poliţistul să beneficieze de un program de reconversie profesională timp de şase luni până la aplicarea acestei măsuri.
Legea spune că, în baza acestui program, "poliţiştii pot urma gratuit cursuri de calificare, recalificare, perfecţionare sau, după caz, alte forme de pregătire profesională, organizate de Ministerul de Interne sau de alte instituții autorizate.
Numai că, susţin aceleaşi surse, Ministerul de Interne nu mai dispune de suficienţi bani pentru a plăti salariile pentru alte şase luni.
Bugetul MAI pentru acest an este de aproximativ 1,7 miliarde de euro, respectiv 1,38% din PIB. Anul acesta, urmează să fie disponibilizați 18.000 de angajaţi, în două etape.
Încetarea raporturilor de serviciu, potrivit Legii 360/2002:
Art. 69.
Încetarea raporturilor de serviciu ale poliţistului are loc:
a) la împlinirea vârstei şi a vechimii în serviciu, necesare pensiei de serviciu;
b) la pierderea capacităţii de muncă, în condiţiile legii;
c) la cerere;
d) la numirea într-o altă funcţie;
e) prin demisie;
f) la destituirea din poliţie;
g) la acordarea, în 2 ani consecutiv, a calificativului "necorespunzător";
h) când este condamnat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, cu excepţia cazurilor în care s-a dispus suspendarea executării pedepsei închisorii sau amenzii penale pentru infracţiuni săvârşite din culpă, pe baza aprobării persoanelor care au acordat gradele profes