Foto: JURNALUL NAŢIONAL Lipsa infrastructurii şi a promovării, precum şi împovărarea cu taxe a hotelierilor sunt principalele probleme cu care se confruntă operatorii din turism, cărora le-a ajuns “cuţitul la os”. Despre ieşirea turismului românesc din criză, aşa cum afirma Elena Udrea, ministrul Turismului, nici vorbă.
În primul trimestru al acestui an numărul turiştilor cazaţi în hotelurile româneşti a scăzut cu 20% faţă de perioada similară a anului trecut, au declarat reprezentanţii patronatelor hotelierilor şi ai agenţiilor de turism.
"Eu nu văd că turismul a ieşit din criză. Numărul turiştilor veniţi în hotelurile din România este cu 20% mai mic în primul trimestru al acestui an, comparativ cu perioada similară a anului trecut", a spus Radu Enache, proprietarul lanţului hotelier Continental şi noul preşedinte al Federaţiei Industriei Hoteliere din România (FIHR). Oficialul a adăugat că turismul continuă tendinţa descendendă a anului 2010, care a fost unul mai slab decât 2009.
Statisticile se contrazic
Nu ştim de ce niciodată datele oferite de Institutul Naţional de Statistică, patronate şI Ministerul Turismului nu conincid când vine vorba de situaţia turismului românesc. În timp ce reprezentanţii patronatelor susţin că turismul este la pământ, şi că anul acesta va fi unul mai prost decât 2010, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului susţine contrariul.
“Evoluţia sectorului turistic relevă creşteri în 2011 la sosirile înregistrate în structurile de primire turistică (13,2%), înnoptări (12%) şi la indicele de utilizare netă a locurilor de cazare (1,4%). În concluzie, turismul românesc se află pe un trend ascendent, iar Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului va continua acţiunile de dezvoltare şi promovare a turismului, în condiţiile în care acestea s-au dovedit eficiente, lucru confirmat de cifrele oficiale”, potrivit