La început au fost butoanele, apoi a apărut touch screen-ul, iar acum a dispărut telefonul cu totul, scrie Daily Mail. Cercetătorii germani de la Universitatea din Potsdam au inventat un dispozitiv care permite operarea unui gadget fără atingerea acestuia.
Care ar putea fi următorul pas al evoluţiei tehonologice
Tehnologia foloseşti senzori de lumină care monitorizează mişcările mâinii utilizatorului. Când acesta îşi atinge palma cu un deget, ecranul se apasă în mod corespunzător.
Cu ajutorul noului dispozitiv, numit iPalm, utilizatorii ar putea respinge un apel fără să scoată telefonul din buzunar şi, dacă sunt foarte îndemânatici, ar putea trimite un mesaj "desenând" pur şi simplu cu degetul în palmă.
În cadrul experimentului, senzorii de lumină au fost conectaţi la o cameră video instalată pe capul utilizatorilor, dar cercetătorii speră că, într-o zi, aceasta va fi cât o monedă.
Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Potsdam cred că invenţia lor ar putea avea aplicaţii şi în afara telefoniei mobile şi spun că aceasta ar putea înlocui telecomenzile.
Testele, efectuate pe 12 subiecţi, au arătat, prin generalizare, că 67% dintre utilizatorii de iPhone pot localiza aplicaţiile lor favorite fără să se uite la telefon. Pornind de aici, germanii au dezvoltat o tehnologie similară celei a Microsoft Kinect.
"În cele din urmă, vrem să micşorăm camera video atât de mult, încât să încapă într-un nasture al cămăşii, o broşă sau un pandantiv. Astfel, lumea nici nu şi-ar da seama că ai la tine un telefon imaginar. iPalm poate fi o cale mai uşoară de a opera telefoanele mobile, acestea rămânând în buzunar tot timpul. Iar, pe măsură ce utilizatorii devin mai experimentaţi, ar putea să lase telefonul acasă şi să 'butoneze' toată ziua în palmă", afirmă Patrick Baudisch, liderul echipei de cercetători din Potsdam. @N