Programul de închidere a iazurilor de decantare şi al haldelor de steril începe să se vadă concret în teritoriu. De cum urcăm în Apuseni, putem observa prima dată la intrare în Zlatna o mică schimbare de culoare. În locul unde până anul trecut trona măreţ un deal de steril care polua împrejurimile cu praf toxic, conferind zonei acel aspect de pământ otrăvit şi sterp, astăzi putem vedea cum iarba a ieşit timid din stratul de sol fertil care acoperă sterilul, promiţând că în câţiva ani zona va fi de nerecunoscut şi plină de viaţă.
Potrivit reprezentanţilor Agenţiei pentru Protecţia Mediului Alba, demersul pentru închiderea iazurilor de decantare a început în forţă anul trecut, iar ecologizarea haldelor de steril constituie etapa a II-a de închidere a obiectivelor miniere, o parte din lucrări fiind finalizate în 2010, iar o altă parte sunt în curs de lucru sau în stadiu de finalizare.
La Zlatna, spre exemplu, au fost finalizate lucrările de închidere la iazurile 1 şi 2, recepţia lucrărilor făcându-se în 2010, iar iazul numărul trei este în proces de finalizare. Totodată, haldele de steril au fost acoperite cu o folie împotriva infiltraţiilor apei, peste care s-a pus sol fertil cu sămânţă de iarbă.
La Roşia Montana, iazul Gura Roşie este în proces de închidere. La iazul Valea Săliştei a fost încheiat contractul de execuţie a lucrărilor, iar în toamnă va fi demarat procesul de închidere.
Iazurile Brăzeşti, Cuţii şi Sartaş rezultate în urma exploatării miniere la Baia de Arieş, au fost închise. Pentru iazurile închise urmează să înceapă acţiunile de monitorizare post-închidere.
În acest an au fost alocate prin program naţional 10.164.557 lei pentru iazurile aflate în curs de închidere.
Demersuri de izolare a reziduurilor produse de SC Cuprumin Abrud
Funcţionarea iazurilor de decantare Valea Şesei şi Valea Ştefancei, rezultate î