Sociologul Vasile Dâncu, fost senator PSD (actualmente simplu membru de partid), crede că acţiunile DNA finalizate cu reţinerea sau arestarea unor personalităţi importante din lumea politică sunt benefice şi pot determina o schimbare a percepţiei populaţiei faţă de instituţiile statului.
Întrebat de jurnalista Sabina Fati, în cadrul emisiunii "Dezbaterile RL" de pe romanialibera.ro, dacă arestările din zona puterii fac parte dintr-o strategie, Dâncu a afirmat că "niciun act administrativ nu este doar un act administrativ, are şi o relevanţă comunicaţională. Părerea mea este că interpretăm prea mult. În mod normal trebuie să ne bucurăm că există asemenea elemente. Să nu criticăm DNA-ul. În acest moment, dacă nu-i ia pe cei de la putere nu este bine că ţine cu puterea şi fac poliţie politică, dacă îi ia pe cei de la putere nu e bine că e strategie de comunicare. Este foarte bine să se întâmple asta şi este evident că prin actul de decizie guvernamentală puterea face în acest moment şi un act de comunicare."
Dâncu admite că acţiunile de acest tip ale puterii pot avea şi un impact electoral pozitiv pentru PDL, însă crede că este bine să observăm că instituţiile statului încep să funcţioneze.
"Ca şi cetăţean mi se pare foarte bine că se întâmplă aceste lucruri. Şi până la urmă are şi o relevanţă pentru cetăţeni, lăsăm relevanţa electorală - pentru că are şi o relevanţă electorală - pe mai încolo. Oamenii vor începe să câştige încredere în instituţii şi în soluţia politică până la urmă. Ceea ce face puterea acum, prin faptul că arestează pedelişti, nu cred că are relevanţă numai pentru PDL, ci face şi un ecarisaj politic necesar pentru întreaga clasă politică. Cu fair-play, ceilalţi ar trebui să recunoască acest lucru. Ar putea fi folosită pentru a schimba civilizaţia comunicării politice din România", a declarat Vasile Dâncu în studioul romanialibera.r