Mentalitatile romanesti sunt anti-liberale, anti-moderniste, anti-occidentale si de aceea romanii nu vor ajunge niciodata la ceea ce Max Weber numea "etica protestanta si spiritul capitalismului". Asa scria Ioan Petru Culianu (istoric al religiilor), in "Mircea Eliade necunoscutul". Textul a fost invocat de Andrei Oisteanu si de Horia-Roman Patapievici saptamana aceasta, in cadrul dezbaterii "Eros, magie si asasinarea profesorului Culianu. Dupa 20 de ani", eveniment sustinut la Institutul Cultural Roman.
Vezi mai jos de ce credea Culianu ca "agentul capitalismului ori nu apare, ori apare caricatural" si cum vedea sintagma "Bucuresti - a patra Roma".
Marea problema a culturii romane: bagajul ei ortodoxist
Andrei Oisteanu (cercetator la Institutul de Istorie a Religiilor): "Intr-un text intitulat "Mircea Eliade necunoscutul", Ioan Petru Culianu face o analiza foarte speciala a culturii romane si a civilizatiei romanesti. Pleaca de la premize de regula radicale, scandaloase cateodata, antipatice uneori, greu de inghitit, pe care le argumenteaza.
Spune in acest text ca marea problema a culturii romane este bagajul ei ortodoxist, bizantin, fanariot, asincronia cu civilizatiile si culturile centrale europene. Si faptul ca mentalitatile romanesti sunt anti-liberale, anti-moderniste, anti-occidentale si ca atare nu vor putea niciodata intra in ceea ce Max Weber a numit "etica protestanta si spiritul capitalismului".
Cunoasteti teoria lui Max Weber, ca tarile protestante din nordul si vestul Europei (anglo-saxonii deci), prin valorile religioase pe care le au (harnicia, economisirea, expulzarea luxului) au fost promotorii capitalismului, pe care l-au exportat in America de Nord, in Australia. Si ca ei sunt promotorii capitalismului, iar prin el - ai democratiei liberale. Nu catolicismul si cu atat mai putin ortodoxismul, care este