Guvernatorul Mugur Isărescu a transmis, ieri, că banca centrală ar putea fi în imposibilitatea de a menţine stabilitatea cursului de schimb. Şeful BNR a atras atenţia că intrări masive de capital s-au produs şi în perioada 2005-2008, dar situaţia nu a fost gestionată corect şi a aruncat România în criză.
Exportatorii au toate şansele să intre într-o perioadă nefastă dacă previziunile guvernatorului Mugur Isărescu se îndeplinesc. Potrivit acestuia, România va experimenta, cel mai probabil, un nou interval al intrărilor masive de capitaluri, aşa cum s-a întâmplat în perioada 2005-2008, al căror efect ar putea fi aprecierea nesustenabilă a monedei naţionale.
FMI nu vrea să ne slăbească deloc nici în noul acord
Capitaluri speculative
În opinia lui Isărescu, nu există garanţia că aceste capitaluri sunt sută la sută „oneste", existând riscul unora speculative. „Nu poţi să te baţi cu pieţele de capital decât în anumite limite. Stimularea exporturilor înseamnă o creştere economică sustenabilă, dar când ai intrări masive de capitaluri ce poate face banca centrală?", a transmis guvernatorul. Oficialul a lăsat astfel de înţeles că banca centrală va interveni pe piaţă pentru stabilizarea cursului, dar în anumite limite. „Vom încerca să atenuăm volatilitatea cursului de schimb. Trebuie să le spui exportatorilor ce poţi să faci şi să nu le vinzi iluzii (...)
Vom încerca să luăm şi alte măsuri de control al cursului, inclusiv pe cele «neortodoxe», de care aţi mai auzit", a punctat Isărescu. Guvernatorul a arătat, din nou, că produsele româneşti trebuie să devină competitive şi altfel decât printr-un leu mai slab. „Este foarte important să fie asigurată competitivitatea produselor româneşti nu numai prin preţ, ci şi prin productivitate, costuri scăzute de producţie, promovare corespunzătoare, deschiderea spre noi pieţe de export. Reforme