Într-o declaraţie făcută luni pentru Mediafax, europarlamentarul Adrian Severin a făcut o paralelă între cazul său şi cel al fostului director FMI, Dominique Strauss-Kahn.
Severin a făcut declaraţiile după audierea în comisia de Afaceri Juridice a Parlamentului European, pe a cărei ordine de zi s-a aflat şi ridicarea imunităţii sale parlamentare.
Acesta s-a plâns de „manevre absolut asemănătoare şi de înscenări absolut din aceeaşi familie" cu acuzaţiile aduse lui Dominique Strauss-Kahn. Conform europarlamentarului român, în cazul său „victima principală este opinia publică, eu sunt victima colaterală. Dar opinia publică este cea care este victimă. Aş îndrăzni să spun ca şi în cazul domnului Strauss-Kahn". Întrebat dacă nu este de părere că în cazul fostului director al Fondului Monetar Internaţional victima nu a fost alta, Severin a declarat că în Franţa „a fost şi este o presă mai vigilentă şi mai ales mai puţin fericită de faptul că un compatriot este în situaţie dificilă".
Totodată, Severin a afirmat că a folosit audierea în faţa comisiei pentru a le explica colegilor săi poziţia sa şi „a le demonstra că nu este vorba despre un act ilegal, ci despre încercarea de a provoca un fapt ilegal. şi nu este vorba despre dovedirea unui fapt ilegal de către cineva, ci este vorba despre o înscenare".
Teoria înscenării
La o verificare mai atentă a cuvintelor lui Adrian Severin, acestea nu par să fie susţinute de fapte, iar comparaţia cu cazul lui Dominique Strauss-Kahn suferă de câteva defecte majore. În primul rând, în cazul lui Adrian Severin a avut într-adevăr loc o înscenare - lucru pe care nu îl neagă nimeni; jurnaliştii de la Sunday Times au pretins că ar reprezenta o companie de lobby, şi sub această acoperire au înscenat un flagrant căruia Adrian Severin şi alţi doi europarlamentari i-au căzut victime. Doar că Parlamentul European nu inve