Cătălin Avramescu, consilier de stat la Palatul Cotroceni, îşi prezintă atuurile care îl recomandă pentru postul de ambasador al României în Finlanda şi Estonia. Sursa: AGERPRES
După trei ani în funcţia de consilier al preşedintelui Traian Băsescu, Cătălin Avramescu pleacă în postul de ambasador al României în Finlanda ţară unde, cu ani în urmă, a devenit "docent". Avramescu vorbeşte despre cum a intrat în MAE în 1991 dar şi despre pregătirea filosofică făcută la Helsinki.
EVZ: Domnule Cătălin Avramescu, când s-a făcut propunerea să fiţi numit ambasador în Finlanda şi Estonia vi s-a reproşat că nu aveţi experienţă în diplomaţie, aşa este?
Cătălin Avramescu: Eu am intrat în Ministerul Afacerilor Externe în 1991, prin concurs, după ce am absolvit şi un curs de pregătire organizat tot de MAE. Am lucrat ca referent în direcţia Controlul Armamentului şi Dezarmare. Mi-am dat demisia în acelaşi an, pentru ca am decis să îmi continui studiile. Am plecat la Oxford în 1992 şi, de atunci, m-am specializat în teorie politică şi în istoria gândirii politice. Am ţinut cursuri inclusiv la Institutul Diplomatic al MAE. Unele atribuţii ca şef al Cancelariei Preşedintelui au legătură cu diferite aspecte ale politicii externe. Spre exemplu, Cancelaria, împreună cu departamentele de Relaţii Internaţionale şi Protocol alcătuieşte calendarul vizitelor externe ale Preşedintelui. De asemenea, ţine evidenţa cores pondenţei şefului statului şi semnează notele de însoţire ale mesajelor Preşedintelui către alţi şefi de stat. Funcţia de consilier de stat, trebuie spus, nu este de "sfătuitor" în general, ci este una asimilată unui secretar de stat.
Unele reacţii la propunerea de a fi numit ambasador în Finlanda şi Estonia au fost de respingere. Cum vă explicaţi?
Cele mai multe reacţii au fost foarte pozitive.
Care este legătura dintre cani