„Călătorie în Țara Aurului – o destinație de legendă în Apuseni” este o cartea-ghid care își propune să atragă publicul către bogățiile culturale ale zonei, una dintre cele mai vechi așezări miniere din România.
Publicația este destinată tuturor celor interesați de valoarea turistică a Roșiei Montane și este disponibilă, în mod gratuit, în Centrele de Informare din localitate şi din zonele învecinate, în cadrul expoziției „Aurul Apusenilor” din Centrul Istoric Roșia Montană, precum și în pensiunile din Valea Arieșului, anunţă Roşia Montană Gold Corporation (RMGC).
Ghidul este în același timp o incursiune în istoria locului, dominată de minerit, ocupația de veacuri a roșienilor. Astfel, în cele 15 capitole, istoriile aurului se împletesc cu cele ale oamenilor.
„Suntem de mulți ani aici și cred că știm Roșia mai bine ca oricine. Tocmai de aceea am și realizat acest ghid: pentru a oferi vizitatorilor o viziune completă asupra bogățiilor culturale din Roșia Montană, dar și asupra realității cotidiene cu care se confruntă localnicii. Pentru noi, patrimoniul nu e un slogan, e ceea ce lăsăm generațiilor viitoare. E parte a prosperității care va veni. Vorbim în ghid de galeriile romane pe care le vom conserva, dar și de tradițiile populare ale locurilor, meșteșuguri și credințe”, a declarat Dragoș Tănase, director general al RMGC.
Pentru conservarea şi valorificarea patrimoniului cultural din Roşia Montană, compania RMGC va participa cu un buget total de cel puţin 45 de milioane USD, dintre care 11 milioane au fost deja investiţi în programul naţional de cercetare „Alburnus Maior” – cel mai important program de cercetare arheologică din România şi unul dintre cele mai importante din Europa. În februarie 2010, RMGC a inaugurat prima clădire complet restaurată din centrul istoric al comunei. Casa găzduieşte expoziţia permanentă de istorie a mineritulu