Preşedintele Autorităţii Naţionale Palestiniene, Mahmoud Abbas, a avertizat, astăzi că, în lipsa negocierilor de pace, va cere la Naţiunile Unite, în septembrie, recunoaşterea unui stat palestinian, la o zi după discursul premierul israelian Benjamin Netanyahu în Congresul SUA. Sursa: REUTERS
Şeful guvernului de la Ierusalim a subliniat, aseară, că principalul obstacol în calea păcii sunt palestinienii care refuză să recunoască statul evreu.
"Alegerea noastră fundamentală sunt negocierile, dar dacă nu sunt progrese în negocieri până în septembrie, ne vom adresa Naţiunilor Unite", a afirmat liderul palestinian la deschiderea unei reuniuni a comitetului executiv al Organizaţiei de Eliberare a Palestinei (OEP), potrivit AFP, preluată de Agerpres.
El a criticat discursul rostit în ajun de premierul israelian, în faţa Congresului american, apreciind că este "mult îndepărtat de procesul de pace şi conţine numeroase erori şi falsificări".
Două milenii de antisemitism în Europa
De cealaltă parte, ministrul israelian de Finanţe, Yuval Steinitz, aflat în vizită la Bruxelles, a declarat, într-un interviu acordat EUObserver, că sprijinul pe care unele state comunitare l-au oferit unui eventual stat palestinian este strâns legat de sentimentele antisemite manifestate de-a lungul istoriei.
"Este foarte uşor să se dea vina peste tot în lume pe statul evreu. Aşa cum Joschka Fischer, fostul ministru german de Externe, a şi spus: «Nu putem ignora faptul că există o veche tradiție europeană, de 2.000 de ani, de a învinovăți evreii». Aşa că poate o parte din animozitatea îndreptată împotriva Israelului îşi are originea în această tradiţie", a declarat Yuval.
Reacţia lui Steinitz vine după ce diplomaţii palestinieni au susţinut că zece ţări comunitare, printre care Grecia, Irlanda, Franţa, Spania şi Suedia, alăt