Producţia industrială, care a avut cea mai importantă contribuţie la ieşirea economiei din recesiune, ar putea continua să-şi încetinească ritmul de creştere în trimestrul al doilea în condiţiile unui volum mai mic de comenzi pentru industria prelucrătoare, consideră analiştii BNR.
"Perspectiva pentru perioada aprilie-iunie (privind creşterea cererii din industrie - n. red.) a consemnat o relativă deteriorare, nivelul indicatorului de încredere calculat la nivel european pentru sectorul prelucrător coborând până la 0,1 puncte", se arată în ultimul raport lunar al Băncii Naţionale. Valoarea indicatorului de încredere calculat de Directoratul General de Afaceri şi Economie din cadrul Comisiei Europene urcase la 2,7 puncte în cele trei luni anterioare, nivel comparabil cu cel înregistrat înainte de criză.
Avansul producţiei industriale s-a temperat în martie la 9,8% faţă de aproape 13% în luna anterioară. Mişcarea s-a datorat exclusiv producţiei din industria prelucrătoare, creşterea anuală a producţiei din acest sector încetinind cu 4,4 puncte procentuale în martie, până la 10,7%.
Industriile alimentară, metalurgică, chimică şi industria mobilei au înregistrat chiar variaţii anuale negative în luna martie.
Producţia industrială s-a menţinut în teritoriul pozitiv în ultimul an şi jumătate datorită cererii externe, după ce în prima parte a lui 2009 ajunsese să înregistreze ritmuri de scădere de două cifre.
Producţia industrială a fost principalul motor care a reuşit să scoată economia din recesiune, în primul trimestru aceasta înregistrând o creştere cu peste 10%, cea mai mare parte a producţiei mergând la export.
Analiştii mai notează totodată că şomajul continuă să scadă, dar nu ca efect al creării de noi locuri de muncă, ci în condiţiile în care tot mai mulţi şomeri renunţă să-şi mai caute un loc de muncă prin intermediul Agenţie