Direcția de Sănătate Publică nu mai vrea ca bolnavii să fie tratați la unitatea medicală din Comănești. Primăria acuză Ministerul Sănătății de abuz și este decisă să suporte cheltuielile cu spitalul din bani proprii
Trei pacienții internați la SpitalulOrășenesc „Ioan Lascăr" din Comănești au fost scoși din saloane și duși la Spitalul de Urgențe din Moinești. Medicii nu mai au dreptul să elibereze rețete iar pacienții care vor să fie tratați la unitatea medicală din Comănești nu mai pot apela la ambulanțe.
Hotărârea a fost luată de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Bacăuîntrucât Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) nu mai decontează niuciun leu către unitatea medicală din Comănești. „Spitalul este practic închis. Pacienții nu mai pot fi tratați în mod corespunzător în această instituție. Nu pot primi nici măcar rețete medicale pentru că nu le decontează nimeni", a spus Mihaela Popescu, directorul DSP Bacău.
Situația a scăpat de sub control după ce, pe 1 aprilie, Spitalul „Ioan Lascăr" a fost trecut pe lista unităților medicale ce urmează să fie transformate în azile de bătrâni.
Chiar dacă Primăria Comănești a obținut deja în instanță suspendarea hotărârii și a dat în judecată CJAS-ul și Guvernul României pentru a se anula și decizia de tăiere a fondurilor, DSP-ul a decis să închidă totuși spitalul. „Procesul aflat pe rol merge în continuare însă spitalul nu primește finanțare. Pacienții au nevoie de un act medical corect. Nu ne putem juca cu viața oamenilor. Toate cazurile trebuiesc transferate la Moinești", a mai spus Popescu.
Parteneriat public-privat, plan de rezervă
Chiar dacă pacienții sunt plimbați între două spitale, Primăria Comănești este decisă să nu renunțe, sub nicio formă, la unitatea medicală aflată în subordinea ei.
Mai mult chiar, este dispusă să suporte toate cheltuielile lunare cu spitalul până cân