Gheorghe Ialomitianu, ministrul Finantelor Publice, a declarat miercuri ca Romania nu a fost pregatita pentru a face fata crizei economice din ultimii ani, in situatia in care avea un deficit excesiv de peste 5% si un sistem de salarizare si al cheltuielilor sociale nesustenabil din punct de vedere financiar.
Astfel, Romania a fost nevoita sa ia masuri de ajustare pentru a nu ajunge la un deficit de pana la 14%, pe care nu-l putea sustine financiar.
"Sigur ca si alte tari au luate masuri de ajustare, dar au oferit mai mult spatiu fiscal pentru mediul de afaceri. Insa, Romania nu a reusit sa ajute suficient mediul de afaceri", a spus Ialomitianu.
Totodata, Romania a fost nevoita sa incheie un acord cu Fondul Monetar International (FMI), Comisia Europeana (CE) si Banca Mondiala (BM), in primul rand pentru a implementa o serie de reforme in vederea consolidarii fiscale.
"Am finalizat cu succes acest acord si putem spune ca am stabilit un echilibru macro-economic", a mentionat ministrul.
El a subliniat ca, asa cum a spus si prim-ministrul Emil Boc, Romania este un loc prielnic pentru investitii.
"Romania este in situatia de a-si finanta deficitul bugetar, de a asigura sustenabilitatea financiara a finantelor publice, a Guvernului. De asemenea,
Romania este in situatia de a da mai multi bani pentru investitii. Lucrul acesta s-a reusit. Pentru acest an avem peste 35 de miliarde de lei pentru investitii, iar pentru anul viitor avem 42 milioane de lei", a spus Ialomitianu.
"Numai investitiile aduc o stabilite economica, o crestere sanatoasa", a adaugat ministrul.
Acesta a precizat ca printre obiectivele Ministerului de Finante Public se numara continuarea reformelor privind consolidarea fiscala, fiind necesar sa ajungem la un deficit de sub 3%, cerut si de legislatia europeana. A