Rata de şomaj în rândul tinerilor europeni cu vârste de până la 25 de ani era, în martie 2011, de peste 20 de procente, potrivit Eurostat. Aproape peste tot în Europa, din Marea Britanie în Europa de Est, somajul în rândul tinerilor este în continuă creştere. Însă dacă ei sunt primele victime ale crizei şi ale politicilor de austeritate, ei sunt şi primii care încep să se revolte, potrivit ediţiei electronice a cotidianului francez Liberation.
"Campionii" sunt tinerii din Spania, unde aproape una din două persoane nu au un loc de muncă. Cu aproape 45 de procente rată de şomaj, tinerii spanioli, împreună cu alţi nemulţumiţi de măsurile anticriză, au luat cu asalt pieţele din toată ţara pentru a protesta, una dintre cele mai ample manifestaţii a avut loc la Puerta del Sol, din Madrid, în acest weekend, mai spun jurnaliştii francezi.
Tinerii spanioli s-ar fi inspirat din exemplul portughez unde «geraçao à rasca» (n.r. generaţia nedorită), atinsă de şomaj în proporţie de 20 la sută, a reuşit să adune în stradă, pe 12 martie, mai multe mii de persoane, depăşind orice estimări.
Cotidianul Liberation spune că, de fiecare dată, mijlocul prin care tinerii reuşesc să se mobilizeze sunt reţelele de socializare şi respingerea clasei politice.
Studenţii britanici au protestat şi ei împotriva creşterii semnificative a taxei de înscriere la facultate, una dintre măsurile incluse în planul de austeritate propus de guvernul lui David Cameron. Nici Irlanda nu a scăpat de proteste. În noiembrie anul trecut, în ciuda frigului, 150.000 de persoane, potrivit sindicaliştilor, ar fi ieşit în stradă. Şomajul în rândul tinerilor este de peste 30 de procente în Irlanda, iar principala temere a lor este că vor fi nevoiţi să plece din ţară pentru a-şi găsi un loc de muncă.
În aceeaşi situaţie este şi Grecia unde unu din trei tineri nu reuşeşte să se angajeze, simţin