Şefa Finanţelor franceze, Christine Lagarde, şi-a lansat oficial candidatura la poziţia de director general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), după ce acest post a rămas liber în urma demisiei lui Dominique Strauss-Kahn, implicat într-un scandal sexual, potrivit Reuters.
"Este o provocare imensă pe care o abordez cu umilinţă, în speranţa de a ajunge la cel mai larg consens posibil", a declarat Lagarde într-o conferinţă de presă susţinută la Paris, adăugând că intenţionează să călătorească mult în următoarele săptămâni penru a se consulta cu alte ţări.
Lagarde are 55 de ani şi spre deoasebire de fostul director al FMI, Dominique Strauss-Kahn, nu este un economist de profesie. Analiştii financiari se tem că ar putea avea probleme în a reuşi acelaşi tip de leadership al economiei globale la nivel de gândire.
Christine Lagarde este politician de centru-dreapta şi fost avocat corporate în SUA.
Marile economii emergente, Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud, vor încetarea dominaţiei europene asupra Fondului şi au criticat dur oficialităţile europene care au sugerat că următorul director general al FMI ar trebui să provină în mod automat din Europa, tradiţie informală care datează de la înfiinţarea instituţiei financiare, după cel de-Al Doilea Război Mondial.
Într-un comunicat remis miercuri, aceste state îndemnă la "abandonarea convenţiei nescrise depăşite care cere ca şeful FMI să fie neapărat din Europa", precizând că directorul general al FMI ar trebui ales pe bază de competenţă, nu pe naţionalitate.
Christine Lagarde este susţinută pentru şefia FMI de majoritatea statelor din Europa, de SUA şi de China, potrivit unor surse oficiale de la Washington citate de agenţia de presă Reuters, astfel că Lagarde are toate şansele să devină noul director al instituţiei financiare internaţionale. Statele emergente