Un satelit aflat deasupra Egiptului a descoperit 17 piramide subterane, peste 1.000 de morminte și 3.000 de așezăminte antice, relateză BBC.
Săptăturile au confirmat unele dintre noile descoperiri, inclusiv două dintre cele 17 piramide, aflate la Saqqarra, un sit mult mai vechi decât Giza. Excavările s-au realizat sub îndrumarea unui egiptolog american de la Universitatea Alabama, dr. Sarah Parcak.
„Visul oricărui arheolog”
Sarah Parcak a fost uimită de tot ceea ce a descoperit împreună cu echipa sa: „De peste un an cercetăm. Am văzut descoperirile în timp real, dar pentru mine momentul de triumf a fost când m-am dat înapoi și am privit imaginea de ansamblu, nu mi-a venit să cred că putem localiza atâtea situri în Egipt”, precizează Parcak. „Descoperirea unei piramide este visul oricărui arheolog”, a adăugat egiptologul.
Satelitul, aflat la peste 700 km deasupra Pământului, este echipat cu camere performante care pot surprinde obiecte terestre al căror diametru nu depășește 1 m. Imaginile cu infraroșu sunt utilizate pentru a evidenția structura diferitelor obiecte subterane.
Echipa de cercetători care a vizitat regiunea Saqqara a realizat şi un documentar pentru BBC, „Orașele pierdute ale Egiptului”. Autoritățile egiptene nu au fost interesate inițial de descoperirile arheologilor, dar după ce dr. Parack le-a spus că este posibil să fi găsit două piramide, acestea au demarat propriile excavări.
Dr. Parcak conideră că noua tehnologie folosită îi ajută foarte mult pe arheologi, deoarece aceștia pot verifica în timp real dacă săpăturile duc la descoperirea unui sit. „ Au excavat o casă veche de peste 3.000 de ani, pe care am văzut-o prin satelit. Imaginea identificată se potrivește aproape perfect cu structura casei. Atfel, tehnologia folosită a fost validată de săpături”, spune Sarah Parcak.