Sistemul financiar-bancar, în care sunt incluse şi fondurile de garantare şi contragarantare, trece printr-o restructurare, de la regulile impuse în Basel II la Basel III. Ioan Hidegcuti, preşedintele Fondului Român de Contragarantare (FRC) a declarat că acest proces de restructurare nu va face creditarea mai accesibilă pentru companii.
Domnia sa a adăugat: "Să nu credeţi că trecerea la Basel III va face să curgă lapte şi miere din punct de vedere al accesului la finanţare. Accesul la finanţare va continua să fie mai complicat oricât de mult şi-ar dori băncile şi fondurile de garantare să ofere condiţii mai bune şi mai multe facilităţi pentru accesarea împrumuturilor, inclusiv a celor pentru absorbţia fondurilor europene".
Deşi are numai un an vechime FRC şi-a consolidat prezenţa în sistem prin mii de contragaranţii oferite. O contragaranţie ajută beneficiarul de fonduri europene să aibă costuri mai mici cu creditarea. Astfel, la un milion de euro credit contractat costurile sunt mai mici cu 21.000 de euro dacă se apelează la Fondul de Contragarantare.
La rândul său, Rodica Ionescu, reprezentantul Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mişi şi Mijlocii (FNGCIMM), a declarat că beneficiarii pot evita lipsa finanţării în implementarea proiectelor din fonduri europene prin pregătirea unei scheme complete bancă - fond garantare - contragarantare încă de la momentul întocmirii devizului investiţiei. Lipsa acestei scheme a creat multe probleme încheltuirea banilor contractaţi. FNGCIMM a acordat cele mai multe garanţii pentru comerţ şi industrie, acoperind până la 2,5 milioane de euro din valoarea proiectelor. Doamna Ionescu a adăugat că încă există o diferenţă mare între între contractele aprobate şi cele semnate şi aflate în curs de implementare, care indică probleme în asigurarea finanţării.
În ajutorul beneficiarilor vi