Belarusul şi-a devalorizat oficial rubla cu 36% în raport cu dolarul şi a reintrodus limite asupra variaţiei ratelor de schimb în încercarea de a stopa scăderea puternică a monedei, scădere căreia cea mai ridicată rată de referinţă a dobânzii din lume, de 14%, nu i-a putut pune capăt, scrie agenţia de presă Thomson Reuters.
Banca centrală a ţării a fixat cursul oficial la 4.930 de ruble în raport cu dolarul, în creştere de la 3.155 de ruble, însă încă sub rata interbancară tranzacţionată liber de aproximativ 7.000 de ruble.
Ţara s-ar putea confrunta cu o criză financiară pe fondul nivelului ridicat al deficitului comercial şi al scăderii rapide a rezervelor de monedă forte, potrivit BBC News.
În plus, pentru a mai face rost de valută, guvernul ar putea vinde Rusiei participaţia pe care o deţine în cadrul operatorului de gazoducte Beltransgaz, conform primului-ministru belarus. "Ruşii sunt pregăţiţi să cumpere participaţia noastră în operatorul de gazoducte Beltransgaz pentru 2,5 miliarde de dolari", a declarat primul-ministru Mikhail Myasnikovich.
Tranzacţia ar acorda Rusiei controlul total asupra sistemului de gazoducte din Belarus prin intermediul căruia gazul rusesc ajunge în Europa. Gazprom, gigantul rus de stat din sectorul gazelor, a plătit aceeaşi sumă pentru un pachet de 50% din Beltransgaz pe care l-a cumpărat prin intermediul mai multor tranzacţii între 2007 şi 2010.
Criza economică prin care trece ţara se agravează de la o zi la alta şi multe magazine au fost golite pentru că importatorii nu dispun de monedă forte pentru a achiziţiona bunuri din străinătate, în timp ce exportatorii sunt obligaţi să repatrieze 30% din câştigurile în valută la rata oficială de schimb, aflată mult sub cea de pe piaţa interbancară.
"Decizia reprezintă un pas pozitiv", spune Alex Pivovarsky, economist în cadrul Băncii Europene pe