Piaţa locuinţelor nu are deocamdată perspective de deblocare, în condiţiile în care deşi costurile de construcţie au scăzut, venitul disponibil al potenţialilor cumpărători este în continuare insuficient pentru a permite achiziţia unei locuinţe, au concluzionat ieri participanţii la conferinţa "Cât costă să construieşti un metru pătrat de apartament în România", organizată de Ziarul Financiar în parteneriat cu producătorul de materiale de construcţii Sika şi compania de construcţii Octagon Contracting & Engineering.
Ileana Nicolae, director general al Sika, a arătat că nu costul de construcţie este cel mai relevant, ci mai degrabă preţul total care este plătit la final de cumpărător, "pentru că acesta este cel care ne va afecta pe toată durata de viaţă a locuinţei respective". Totodată, Alexandros Ignatiadis, director general al Octagon, a afirmat că cererea şi venitul disponibil al unui cumpărător sunt criterii mult mai importante pentru evaluarea situaţiei în care se află piaţa imobiliară.
În prezent, costul mediu brut de construcţie ("hard cost") al unui bloc cu un subsol şi zece etaje se ridică la circa 450-550 de euro pe metru pătrat, în acest preţ însă nefiind incluse terenul, utilităţile, precum şi cheltuielile de proiectare, contingency (cheltuielile neprevăzute - n. red.) sau finanţarea, a declarat Florin Popa, managing partner al companiei de consultanţă în construcţii Vitalis Consulting. "Dacă includem şi 10% costuri de proiectare, 5% contingency şi 10% finanţare, ajungem la un preţ de 700-800 de euro pe metru pătrat", a explicat Popa.
În urmă cu doi ani, aşa-numitul "hard cost" era cu circa o treime mai mare, situându-se între 680 şi 800 de euro.
Pe de altă parte, în cazul locuinţelor dezvoltate de Agenţia Naţională pentru Locuinţe, costul unui metru pătrat este de 380 de euro, cu circa 25% mai mic decât în 2008, po