Clienţii persoane fizice ai BCR care au credite mai mari de 500.000 de euro vor putea cumpăra din luna iulie instrumente care acoperă riscul de creştere a dobânzii de referinţă la euro pe parcursul derulării contractului de finanţare.
Pe fondul tendinţei de creştere a dobânzii de referinţă la euro, care poate antrena scumpiri ale creditelor vândute pe piaţa locală, BCR pregăteşte şi pentru restul clientelei de retail instrumente prin care este limitat costul cu creşteri de dobândă.
Practic, dacă la sfârşitul perioadei de acoperire a riscului dobânda de referinţă depăşeşte pragul ales de client, banca îi plăteşte diferenţa.
"Lucrăm la două soluţii care le vor permite persoanelor fizice să limiteze creşterea costurilor de finanţare ca urmare a majorării dobânzii de referinţă. Practic, vorbim despre soluţii de hedging al riscului de dobândă, soluţii deja utilizate de clienţii corporate", spune Răzvan Furtună, şeful vânzărilor de produse de trezorerie către clienţi de retail.
Cum în România băncile practică dobânzi variabile la creditele ipotecare pentru a nu-şi asuma riscul de dobândă, iar în prezent se conturează un ciclu de creştere a dobânzilor la euro, instrumentele de acoperire a acestui risc - folosite pe scară mai largă de companii - ar putea fi căutate şi pentru clienţii persoane fizice care împrumută sume mari.
Astfel de soluţii sunt disponibile de mai multă vreme pe pieţele bancare mature. Certificatele emise de bancă, cu diferite plafoane de dobândă şi maturităţi, sunt tranzacţionabile.
La BCR, cea mai mare bancă de pe piaţă, dobânda la creditele ipotecare poate fi fixă prin contract numai în primii cinci ani de derulare, după care devine variabilă, putând încorpora astfel creşteri ale EURIBOR la 6 luni.
"Datorită faptului că în cazul persoanelor fizice creditele au structuri diferite prin comparaţie cu soluţiile