CEC Bank va finaliza în această săptămână normele de creditare pentru programul "Prima casă 4", iar la începutul lunii iunie banca ar putea să devină operativă pe acest segment şi să înceapă să acorde credite, spune Radu Gheţea, preşedintele CEC Bank.
"Fiecare bancă are propria politică. Unele consideră că pentru a trimite normele la BNR au nevoie şi de proiectul-cadru aprobat de Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri. Sunt paşi diferiţi. CEC va finaliza săptămâna aceasta normele, iar săptămâna viitoare le va trimite la BNR. Probabil în circa o săptămână, la începutul lunii iunie, vom fi operativi", a spus Gheţea.
Reprezentanţii Fondului au anunţat la sfârşitul săptămânii trecute că bancherii pot să obţină avizul de la BNR pentru normele noi de creditare şi înainte de semnarea protocolului-cadru.
Până acum doar Millennium şi BRD au anunţat că au obţinut de la BNR aviz pentru norme de creditare cu avans de 10%. Normele au fost trimise la banca centrală pentru aprobare şi de către BCR, cea mai mare bancă după active.
Băncile trebuie să aibă de la BNR autorizarea de a vinde credite ipotecare cu avans minim de 10% în condiţii standard, astfel încât să poată coborî cu avansul la 5% pentru împrumuturile garantate pe jumătate de stat, la "Prima casă". Majoritatea băncilor aveau avizate de BNR norme care prevedeau un avans minim de 15% sau chiar mai mare.
Însă chiar şi cu avizarea normelor generale de creditare, băncile trebuie să obţină aprobarea BNR şi pentru produsul specific care va fi vândut în cadrul programului "Prima casă".
Ediţia a patra din programul "Prima casă", în care statul a redus la 50% garanţia pentru creditele ipotecare vândute, a ajuns la un plafon de 1,2 mld. euro, în condiţiile în care 11 bănci s-au arătat interesate să participe.
La finele lunii martie din acest an Guvernul a decis ca garanţia statului