Profesorul Ioan Petru Culianu, una dintre cele mai strălucite minţi ale culturii române, a fost ucis în 21 mai 1991, în toaleta Universităţii din Chicago. A fost tras un singur glonţ, în ceafă. Nici până astăzi, autorităţile americane nu au aflat cine este asasinul.
Crima executată cu sânge rece este în continuare, şi după 20 de ani, sursa unor speculaţii privind vinovatul, mai ales că ulterior, Ion Pacepa a comentat că glonţul tras în ceafă este „o tipică execuţie în stil KGB-ist", ceea ce a hrănit imaginaţia. Culianu a fost asasinat chiar de ziua onomastică a mamei sale, iar singurii care au celebrat au fost cei de la partidul şi revista România Mare, spune la rândul său, istoricul Andrei Oişteanu.
Pe biroul său de profesor de la Divinity School, la Catedra „Mircea Eliade" de Istorie a Religiilor, Culianu tocmai lăsase din mână un exemplar de semnal al noii sale cărţi: „Out of this World/ În afara acestei lumi". În ziua fatidică, Universitatea din Chicago se afla sub agitaţia târgului anual de carte, iar profesorul tocmai încheiase un curs, notează Ted Anton, unul din biografii lui Culianu.
Potrivit istoricului Andrei Oişteanu care citează experţi americani s-a realizat un portret robot al ucigaşului, pe baza mărturiilor secretarei profesorului. Ciudatul personaj vorbea limba română şi părea un apropiat, din familie sau prieten.
Ultimul interviu a fost luat de Gabriela Adameşteanu
La o masă rotundă organizată luni de editura Polirom şi Institutul Cultural Român, „Eros, magie şi asasinarea profesorului Culianu. După 20 de ani", mai mulţi oameni de cultură au evocat personalitatea profesorului Ioan Petru Culianu
„Ioan Petru Culianu are o operă care continuă să suscite interesul şi care are aliaţi în rândul cititorilor" a spus Horia-Roman Patapievici.
Gabriela Adameşteanu a povestit cum l-a cunoscut, în 1990, pe Io