"Am semnale ca sunt investitori mari din Europa si nu numai care sunt interesati sa intre pe piata asigurarilor din Romania", a declarat miercuri Angela Toncescu, presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA). Aceasta nu a dorit sa dea mai multe detalii, precizand doar ca totul este la nivelul de intentie si acestia au dorit sa se pastreze confidentialitatea informatiilor. Datele autoritatii arata ca in 2010 valoarea cumulata a capitalurilor sociale subscrise ale companiilor de asigurari din Romania a depasit 4,1 miliarde lei, capitalul strain detinand o pondere de peste 88% din total.
"Nu pot sa va dau mai multe detalii (n.a privind numele investitorilor care si-au exprimat interesul de a intra pe piata de asigurari din Romania) pentru ca sunt la nivelul de intentie si m-au rugat sa pastrez confidentialitatea, dar sunt din state mari din UE, care nu au intrat inca in Romania", a declarat miercuri Angela Toncescu in cadrul Forumului Finance 2011, organizat la Bucuresti de Forum Invest.
Tari cu cea mai mare detine de capital in companiile de asigurari din Romania (CSA)Dimensiunea asiguratorilor autorizati din Romania la nivelul anului 2010
Datele prezentate miercuri de CSA arata ca anul trecut asiguratorii autorizati detineau active de peste 16,8 miliarde lei, ceea ce reprezinta 3,3% din Produsul Intern Brut (PIB) al Romaniei, iar capitalul social subscris al acestora depasea 4,1 miliarde lei. Capitalul strain reprezinta peste 88% din totalul capitalului social subscris.
"Ponderea capitalului strain a crescut foarte mult in ultimii cinci ani, respectiv cu circa 40 de puncte procentuale ca urmare a atragerii in Romania a unor mari asiguratori europeni care au luat decizia de a intra pe piata din Romania. (...) Analiza capitalului subscris pe tari de provenienta arata ca pe primul rand se situeaza Franta - cu 29,1% di