De vineri şi până pe 5 iunie, oraşul \"va fi ocupat\" de trupe din ţară şi străinătate. Sursa: TRAIAN DELEANU
"Despre festival cum să nu ştim, că e plin oraşul", vorbesc doi dintre muncitorii care aşează câteva pietre în pavajul Pieţei Mici a Sibiului. În jurul lor, pe fiecare stâlp, câte un steag cu sigla Festivalului Internaţional de Teatru Sibiu (FITS), care zilele acestea e sinonim cu Sibiul.
Dincolo de spectacolele artistice pe care le aşteaptă toată lumea, FIST este şi o afacere: bugetul de anul acesta atinge 5,8 milioane de euro. "O să fie o creştere evidentă a încasărilor", vorbesc trei proprietari de terase, în timp ce se pregătesc pentru cele zece zile de festival.
"Cu cazările e clar, locurile sunt ocupate demult", zâmbeşte mulţumit unul din proprietarii de pensiuni din centru. Banii valurilor de musafiri merg pe orice. "Imagini cu Sibiul, cercei, medalioane, tot ce avem se vinde. De aceea, eu nu o să prea văd mare lucru din Festival. O să stau să vând suveniruri de dimineaţa până seara", spune Cosmin Falobe, din faţa unei terase din centrul oraşului.
Şi pe biletele de autobuz
Tursib, firma de transport local, a pregătit legitimaţii speciale, "branduite" cu imagini şi sigla FITS. Zece zile de călătorii nelimitate la preţul unui abonament de şapte zile.
"Noi mergem la concerte şi la spectacolele din centru. Nu dăm bani pe bilete", răspunde în cor o gaşcă de liceeni. În schimb, Estera, o profesoară de limba germană şi-a cumpărat din vreme mai bine de o duzină de bilete. În 2010, scriitorul sibian Mihai Curtean şi-a luat bilet la aproape toate spectacolele din cadrul festivalului. Anul acesta, e mai selectiv.
"FITS aduce mulţi turişti, creşte vizibilitatea Sibiului, distrează marele public, stabileşte întâlniri între oameni de cultură. Problema este, însă, legată de valoarea spe