Curtea de Conturi Europeană, care desfăşoară audituri în vederea evaluării felului în care au fost colectate și utilizate fondurile UE, a publicat astăzi (25 mai) ultimul raport dintr-o serie care urmărește unde și cum se duce bugetul european.
Organizația Națiunilor Unite a fost principalul actor prin care s-au efectuat proiectele analizate în acest raport și anume cele realizate în zonele de conflict: Irak, Sudan și Afganistan.
Documentele furnizate de organizațiile ONU reprezintă sursa principală de informații pentru Comisie, însă acestea sunt „incomplete și elaborate cu întârziere", spune Curtea de Conturi a UE.
Raportul Curții, întocmit, de asemena, de abia în 2011, pentru anii 2005-2009, atrage atenția asupra eficacității UE în cheltuirea banilor.
"Este nevoie de o mai bună gestionare financiară a tuturor fondurilor care sunt canalizate de Comisie prin Organizaţia Naţiunilor Unite, indiferent de zonele în care este furnizat ajutorul," a spus Karel Pinxten, responsabil pentru acest raport al Curții de Conturi Europene.
Monitorizare mai eficientă
Mai exact, ONU, împreună cu UE trebuie să dea mai multă importanță eficienţei şi evaluării corecte a costurilor proiectelor.
De asemenea, statele membre UE trebuie să stabilească, pentru toate proiectele, „obiective clare și realiste", care să poată fi monitorizate, precum și un calendar pentru îndeplinirea lor.
Potrivit raportului, Uniunea Europeană a cheltuit aproape 4 miliarde de euro între 2005 și 2009 pentru proiectele de dezvoltare și ajutor umanitar din Afganistan, Irak și Sudan, zone afectate de conflicte.
Organizațiile ONU au distribuit fondurile în felul următor : Irak a primit, pe 204 de proiecte regionale, 248 de milioane de euro. Afganistan a primit 190 de milioane pentru 156 de proiecte, iar Sudan 163 de milioane pentru 130 de proiecte.
Citește aici