Chestiunea prezenţei întrbării despre religie în chestionarul pentru recensămînt a fost foarte bine atacată de ASUR. Pentru că întrebarea aceea aparent inocentă înseamnă de fapt bani, nesfîrşite argumente pentru alocări preferenţiale de la buget:
Rezultatele oferite de recensământul din 2002 au fost folosite pentru a justifica o gamă largă de acţiuni la nivel guvernamental sau local: alocarea de fonduri, din ce în ce mai mari, de la bugetul de stat şi din bugetele locale pentru cultele religioase subvenţionarea preferenţială a BOR finanţarea de la bugetul de stat şi din bugetele locale a aşa-zisei „Catredrale a Mântuirii Neamului” instaurarea obligativităţii de facto a studierii religiei în școli, săptămâna de săptămână, din clasa I şi până în clasa a XII-a infiltrarea de preoţi, plătiţi de la buget, în şcoli, spitale, unităţi militare, penitenciare etc. tolerarea evaziunii fiscale a BOR variatele tentative de a transfera o parte a serviciilor de asistenţă socială în administrarea cultelor, dar cu finanţare de la stat acordarea preferenţială de licenţe de emisie radio şi TV pentru posturi religioase
Cum fac alţii, vedeţi aici. Se pune problema păstrării statisticilor avînd criterii etnice doar pentru studii ştiinţifice, nu pentru măsurători oficiale. Cît despre declararea religiei, e de-a dreptul aiurea.
Familia
Luăm un citat frumos din patriarhul Daniel.
Revelaţia biblică este baza pentru redresarea familiei. Omul este fiinţă complementară, bărbat şi femeie. Familia este o coexistenţă nu o existenţă paralelă. Nu este formată din monade paralele, ci este vorba de o coexistenţă pentru că omul este persoană nu individ, are un nume şi un chip, şi persoana se realizează ca persoană numai când iese în întâmpinarea celuilalt.
Am observat orientarea discursului către noile mize de business ale BOR. Atragerea banilor destinaţi asisten