Medicii Spitalului Judeţean „Dr Constantin Opriş” atrag atenţia băimărenilor să se prezinte imediat la un control de specialitate în cazul în care au fost înţepaţi de căpuşe sau prezintă reacţii alergice locale. În doar 10 zile, la spitalul băimărean s-au înregistrat deja peste 23 de astfel de cazuri.
„Cetăţenii care ies la iarbă verde trebuie să aibă grijă să nu stea direct pe iarbă, ci pe pături şi chiar să evite anumite zone, dacă le ştiu populate de căpuşe. De asemenea, în această perioadă, este recomandat să poarte îmbrăcăminte adecvată, care să acopere în întregime corpul, la ieşirile în aer liber, mai ales în zonele împădurite”, au precizat reprezentanţii DSVSA Maramureş.
După cum arată şi medicii, căpuşele trebuie îndepărtate imediat ce sunt descoperite, iar pacientul trebuie să fie atent să le îndepărteze în întregime, deoarece doar astfel se poate preveni transmiterea unor boli: prin îndepărtarea corpului se elimină riscul de transmitere a bolilor în timp ce parazitul se hrăneşte, iar prin îndepărtarea capului se elimină posibilitatea de apariţie la nivel local a unei inflamaţii.
De obicei, pacientul nu trebuie să ia măsuri suplimentare şi este suficient să îndepărteze atent căpuşa, asigurându-se că ea este completă, să dezinfecteze zona şi să se asigure că nu apare o reacţie în zona respectivă.
Simptome diverse
Există, totuşi, persoane care dezvoltă reacţii alergice la căpuşe, reacţii a căror intensitate variază de la moderat, cu doar câteva semne şi simptome prezente, până la gravă, unde poate apărea şocul anafilactic. Majoritatea afecţiunilor pe care căpuşele le pot determina în organismul uman au ca principale semne şi simptome manifestări asemănătoare gripei: febră, cefalee, greaţă, vomă, mialgii.
Simptomele pot debuta încă din prima zi de la muşcătură până la trei săptămâni, uneori ele fiind însoţite de apariţi