În mediul rural, oamenii sunt satisfăcuţi de modul în care se înţeleg cu cei care locuiesc în apropierea lor. Şi orăşenii apreciază pozitiv aceste relaţii, dar par mai puţin implicaţi. Aproape 85% din români se declară mulţumiţi de legăturile cu vecinii, iar unii ajung să-i considere parte din familie. Mai deschişi sunt, spun sociologii, oamenii care vin din provincie.
Relaţiile cu vecinii sunt mult mai substanţiale în mediul rural, faţă de cel urban, spun specialiştii. Cu toate acestea, multe persoane care locuiesc în oraşe mari afirmă că au relaţii foarte bune cu vecinii lor. George locuieşte de 25 de ani, de când a venit în Bucureşti din comuna sa natală Coşereni (judeţul Ialomiţa), într-un bloc din cartierul Colentina.
Citiţi şi:
Gheorghiţă Geană, antropolog: Românii acceptă lucrurile cu sentimentul firescului, fără să îşi dea seama dacă sunt sau nu benefice
În tot acest timp a ajuns să aibă o relaţie foarte bună cu majoritatea vecinilor. „Eu stau într-un bloc de zece etaje, cu cinci scări, şi îmi cunosc aproape toţi vecinii după nume. Cu cei care locuiesc la aceeaşi scară cu mine am o relaţie foarte bună, iar de cei de palier sunt la fel de apropiat ca de membrii familiei", afirmă bărbatul în vârstă de 48 de ani. El spune că a fost mereu preocupat de problemele locatarilor din bloc şi a încercat să-i ajute cât a putut de mult. „Am încercat să fiu alături de oricine mi-a bătut la uşă, fără să urmăresc vreun interes. De exemplu, pe vecinul care stă vizavi de mine l-am ajutat să-şi pună gresia, faianţa şi parchetul fără să-i cer niciun ban. Dar sunt convins că, atunci când voi avea nevoie de ceva, nu va ezita să-mi dea o mână de ajutor", povesteşte George.
„Petrecem împreună sărbătorile"
Soţia sa, Elena, pare la fel de sociabilă şi de săritoare. Neavând un serviciu stabil, femeia petrece o mare parte din timp cu n