Cu ocazia Zilei Internaţionale a Copiilor Dispăruţi, care se serbează astăzi, Centrul Focus a dat publicităţii datele de până acum ale organizaţiei.
Astfel, de patru ani de când există asociaţia au fost instrumentate 1.937 de cazuri. Dintre acestea, 1.848 au fost rezolvate cu găsirea copilului, iar 89 sunt cazuri de copii încă negăsiţi.
Pe aceeaşi temă:
Copil de un an şi 9 luni, dat dispărut în Capitală
Din cei 3.000 de copii dispăruţi, anul trecut, în România, doar un singur caz s-a dovedit a fi de răpire.
În Capitală şi în zona Munteniei sunt cele mai multe dispariţii (474 fete şi 300 băieţi), iar în Dobrogea cele mai puţine cazuri (45 fete, 44 băieţi). Astfel, din datele Focus, la nivel naţional, sunt 1.169 de fete dispărute, cu aproximativ 50% mai multe decât numărul de băieţi, 768.
Trecătorii, indiferenţi la copii dispăruţi
Reprezentanţii Focus susţin că oamenii ar trebui să conştientizeze mai mult problema acestor minori, mai ales că unii dintre ei ajung victime ale exploatării sexuale. „Unii dintre adulţi susţin că nu li se poate întâmpla lor acest lucru, dar din păcate asta nu depinde doar de grija părinţilor“, a declarat, pentru „Adevărul de Seară“, directorul executiv al Focus.
În urmă cu doi ani a fost lansat un spot publicitar prin care s-a testat atenţia oamenilor în privinţa copiilor dispăruţi. În staţia de metrou Timpuri Noi a fost lăsat un puşti de şase ani pe o băncuţă, deasupra căruia a fost postat un afiş Focus cu poza băieţelului care era dat dispărut. Timp de o oră nimeni nu l-a văzut!
Aseară, două fete de 11, respectiv 13 ani, care fugiseră de acasă au fost găsite, după mai multe zile de căutări. În weekendul trecut şi o fetiţă de 7 ani din Bucureşti a fost găsită, după, ce plecase de acasă.