Şi România ar putea fi obligată să introducă scanerele corporale în aeroporturi. Legea va fi votată de eurodeputaţi în iulie. Comisia pentru Transporturi a Parlamentului European a dat aviz favorabil acestei măsuri, iar plenul PE va vota în iulie.
Europarlamentarii din comisie, care, în 2008, au respins cu vehemenţă ideea introducerii unor scannere corporale pe aeroporturile din UE, au votat ieri majoritar în favoarea implementării unor astfel de sisteme de securitate, însă cu anumite condiţii.
Astfel, a fost introdusă o „clauză de voluntariat", conform căreia fiecare călător ar avea opţiunea de a alege să treacă fie prin aparatele care îi scanează întregul corp, fie prin cele obişnuite. În acest din urmă caz, trecerea prin filtru ar putea fi urmată, ca şi până acum, de un control corporal.
„Informarea pasagerilor cu privire la tipul de scannere şi la modul în care aceştia vor fi trataţi în cadrul noului proces de screening este esenţială", a spus europarlamentarul raportor pe acest dosar, Luís de Grandes Pascual. El susţine şi nevoia unui personal calificat pentru astfel de proceduri.
Scannerele corporale cu raze X, care pot surprinde imagini grafice de sub hainele călătorilor, nu pot fi introduse fără a respecta anumite norme, susţin oficialii europeni.
Cele patru reguli
Helen Kearns, purtător de cuvânt al comisarului european pentru transport, Siim Kallas, afirmă că măsura presupune adoptarea unor standarde în întreaga Uniune. „Avem un consens clar asupra faptului că scannerele trebuie acceptate şi că folosirea lor trebuie să fie mai bine controlată la nivel UE", a declarat pentru „Adevărul Europa" purtătorul de cuvânt.
Spre exemplu, nu este permisă nicio formă de radiaţie ionizantă în circuitul aparatelor. De asemenea, formele corpului nu ar trebui să fie vizibile, imaginea grafică a oamenilor f