Traficul aerian a fost întrerupt pe aeroporturile din Hamburg, Bremen şi Berlin din cauza norului de cenuşă emanat de vulcanul Grimsvötn din Islanda. Mai mulţi politicieni germani cer stabilirea unor limite admisibile de particule de cenuşă vulcanică în urma cărora să fie reglementat traficul aerian european.
Corespondentul RFI la Berlin, William Totok
Peste 500 de zboruri au fost anulate în cursul acestei zile în Germania, după închiderea temporară a aeroporturilor din Hamburg, Bremen şi Berlin. Călătorilor din Frankfurt pe Main, Düsseldorf sau München, afectaţi de anularea zborurilor spre oraşele amintite, le-au fost puse la dispoziţie trenuri speciale pentru a se deplasa la destinaţie.
Măsura întreruperii zborurilor a fost luată în urma erupţiei vulcanului islandez Grimsvötn şi deplasarea unui nor de cenuşă spre nordul Europei. Afectate au fost şi cîteva aeroporturi din Marea Britanie, Danemarca şi Norvegia.
Mai mulţi politicieni germani şi-au exprimat nemulţumirea faţă de lipsa unor reglementări europene în ceea ce priveşte stabilirea unor limite privind concentrarea de particule de cenuşă în atmosferă. O discuţie similară a avut loc şi anul trecut, cînd, tot în urma erupţiei unui vulcan din Islanda, traficul aerian european a fost întrerupt timp de mai multe zile.
Haosul provocat atunci pe aeroporturile europene şi blocarea traficului aerian se datorează şi inexistenţei unor reglementări armonizate de care să ţină cont oficiul de control al siguranţei traficului aerian, Eurocontrol din Bruxelles.
În vederea evitării unor situaţii haotice în traficul aerian, ministrul federal al transporturilor, Peter Ramsauer a cerut din nou armonizarea reglementărilor europene din acest domeniu:
„Este necesară armonizarea internaţională şi europeană a măsurilor. Pentru asta s-a pronunţat Germania de la bun început. Avem nevoie