„Legaţi" de cărucioare, ei acuză lipsa rampelor de acces, a locurilor de muncă şi a unor informaţii legate de amenajarea locuinţelor
Persoanele cu dizablităţi din Râmnicu Vâlcea sau din judeţ s-au întâlnit azi la un hotel din municipiu unde au fost instruite să înfrunte viaţa de zi cu zi. Ei sunt ajutaţi să se integreze socio-profesional şi să devină independenţi. „Fiecare dintre cei prezenţi are propria lui dramă. Fie că a căzut de pe o scară, a sărit într-un bazin de înot, a căzut dintr-un copac sau a rămas imobilizat după un accident, pentru toţi este foarte greu să răzbată. Vrem să-i ajutăm să depăşească traumele psihice, să socializeze, să ştie să-şi aleagă un cărucior, să îşi facă igiena personală, să îşi cunoască drepturile", a spus Ancuţa Rusu, coordonatorul Centrului Regional de Training Sibiu.
Condamnaţii fără vină
Participanţii au fost instruiţi cum să îşi aleagă cărucioarele, să le manevreze, să fie coborâţi sau transferaţi de pe ele, cum să prevină apariţia escarelor sau să facă recuperare activă la domiciliu. Unul dintre participanţi, Dumitru Stelian, a spus: „Eu mă trezesc la ora 4.00, îmi fac singur igiena corporală şi abia la ora 7.00 ajung la slujba de la biserică. Întoarcerea de pe o parte pe alta, în pat, este un adevărat calvar. Aş fi interesant să găsesc informaţii legate de cum să îşi amenajeze o persoană cu handicap locuinţa". Nemulţumirea celor cu handicap este că sunt condamnaţi de autorităţile locale să nu se poată deplasa. „Lipsa rampelor de acces în instituţii este o situaţie întâlnită şi în Vâlcea, mai ales în clădirile vechi. Trăim într-o societate în care este greu şi pentru cei care suntem fără probleme, dar pentru aceşti oameni este şi mai greu", a mai spus Ancuţa Rusu.
Reţea de incluziune de 226.000 euro
Proiectul intitulat „Reţea pentru incluziune" în valoare de 226.