Potrivit celebrului economist Nouriel Roubini, restructurarea datoriilor elene nu va duce la un Armaghedon financiar. Sursa: CODRIN PRISECARU
Scenariile potrivit cărora o restructurare ordonată a datoriilor Greciei ar duce la o contaminare masivă în jur sunt mult exagerate. Riscurile sunt controlabile şi evitabile, iar cei care susţin contrariul, printre care şi Banca Centrală Europeană (BCE), nu fac decât să cauzeze panică şi turbulenţe în piaţă, susţine, într- o analiză amplă pe această temă, Nouriel Roubini, economistul care a prezis criza financiară.
O comparaţie cu Argentina
Potrivit "profetului", soluţia restructurării controlate a datoriilor este fezabilă, întrucât a mai fost implementată de-a lungul timpului şi în alte cazuri.
"O comparaţie între Argentina şi Uruguay arată ce se întâmplă când factorii de decizie ascund capul în nisip şi amână o restructurare metodică: rezultatul final este dezordine şi falimente puternic contagioase", spune Roubini.
Astfel, când o restructurare preventivă şi metodică a unei datorii nesustenabile este implementată - aşa cum s-a întâmplat când lecţia dureroasă din Argentina a fost învăţată în Uruguay - nu există nicio contagiune, niciun faliment haotic, nicio "fugă de bănci" sau alte urmări toxice, a explicat celebrul economist.
Potrivit acestuia, politica actuală care caută orbeşte să prevină cu orice preţ o restructurare a datoriilor, sub scuza unui risc de contagiune pe termen scurt, nu face decât să aducă riscuri şi mai mari de contagiune când se va produce o restructurare haotică.
"Respingerea dogmatică, încă păţânată de către BCE a soluţiei de uşurare a poverii datoriilor şi folosirea hiperbolică a cuvintelor cu D - default dezordonat - mai degrabă propagă decât atenuează instabilitatea", a explicat Nouriel Roubini.
Efectul Lehman