Sesiunea de primire a cererilor de finanţare nerambursabilă va începe de la 1 iunie 2011. Se pot obţine între 6 şi 8 mii de lei pe cerere.
Avantajul principal pentru înscrierea în acest program este dotarea casei cu sisteme de încălzire care folosesc surse de energie regenerabilă, nepoluante. Prin acest program, persoanele fizice pot obţine finanţare nerambursabilă de până la 6.000 de lei pentru instalarea panourilor solare, până la 8.000 de lei pentru instalarea de pompe de căldură şi tot de până la 6.000 de lei pentru centrale termice pe peleţi, brichete, tocătură lemnoasă şi alte resturi şi deşeuri vegetale, agricole, forestiere şi silvice.
Instalaţie de încălzit a casei cu 4.000 de lei
Specialiştii în sisteme ecologice de încălzire a locuinţei şi a apei menajere susţin că subvenţia oferită de Ministerul Mediului şi Pădurilor este extrem de mică comparativ cu cea a altor state, însă este binevenită.
„La o casă cu suprafaţa utilă de circa 150 mp, în care locuiesc patru persoane, instalaţia pentru apa caldă costă în medie 10.000 de lei. Folosind fondurile oferite prin programul Casa Verde, beneficiarul trebuie să dea doar 4.000 de lei din buzunar“, explică Horia Avădanei, reprezentant al unei firme de panouri solare.
Această investiţie, în majoritatea cazurilor, nu poate oferi o amortizare în timp a cheltuielilor, însă poate fi considerată o alternativă mai ieftină la sistemele de încălzire clasice, pe gaz sau electrice. Cele mai ieftine modele de panouri solare costă în jur de 7.000 de lei, iar garanţia este între 2 şi 5 ani.
Se acceptă şi case duplex
În cazul pompelor de căldură şi a centralelor pe peleţi, preţurile pornesc de la 15.000 de euro, dar au o durată de viaţă cuprinsă între 25 şi 30 de ani. Directorul Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului Suceava, inginer Iluţă Cocriş, a declarat