Liu Dali, fost deţinut într-un lagăr de muncă din nord-estul Chinei, povesteşte într-un interviu acordat publicaţiei britanice The Guardian cum şi-a petrecut perioada de detenţie - dacă ziua trudea într-o mină de cărbuni, nopţile se juca pe calculator pentru a strânge credite virtuale. Creditele erau vândute de gardieni care puteau câştiga şi 650 de euro într-o singură zi.
Bărbatul în vârstă de 54 de ani a fost închis pentru înaintarea unei "petiţii ilegale" prin care informa autorităţile centrale asupra corupţiei din oraşul său natal.
El spune că vânzarea creditelor adunate de deţinuţii lagărului Heilongjiang aduceau închisorii mai mulţi bani decât munca pe care erau obligaţi să o desfăşoare în minele de cărbuni. "În jur de 300 de oameni erau forţaţi să se joace pe calculator. Lucram în ture de câte 12 ore. Odată i-au auzit spunând că pot câştiga între 5000 şi 6000 de yuani (550-650 de euro) într-o singură zi. Noi nu vedeam niciun leu din aceşti bani", le-a povestit Liu jurnaliştilor britanici.
Practica este cunoscută drept "cultivarea aurului" (gold farming) şi presupune achiziţionarea unor bunuri virtuale în cadrul unor jocuri precum World of Warcraft, prin exploatarea elementelor repetitive. Aceste bunuri virtuale te ajută să avansezi în cadrul jocului, astfel că ele pot fi vândute entuziaştilor dispuşi să plătească. Obligarea deţinuţilor să practice astfel de activităţi nu este interzisă în China, unde se crede că trăiesc peste 80% dintre "cultivatorii de aur". "China este o fabrică de bunuri virtuale", explică Jin Ge, un cercetător de la Universitatea San Diego din California.
"Există cazuri de exploatare în care angajatorii îşi obligau oamenii să joace 12 ore pe zi. Nu aveau parte de niciun concediu timp de un an. Acestea nu sunt doar probleme ale industriei, ci sunt adevărate probleme sociale", spune Jin Ge care atrage atenţia că anga