Portocalele, spanacul, peştele gras, ceaiul negru şi fisticul sunt printre produsele care vă ajută să faceţi mai bine faţă luptei cu agitaţia zilnică. Sursa: NorthFoto
Un bol de cereale stimulează nivelul de serotonină, o substanţă chimică ce calmează creierul. Spanacul şi ceaiul negru reduc nivelul cortizolului şi adrenalinei, hormoni ai stresului care "taxează" organismul de câte ori au ocazia.
Medicii oferă detalii despre opt alimente care datorită compoziţiei stimulează organismul să facă mai bine faţă unei vieţi agitate.
1. Carbohidraţi
Pâinea, pastele şi fulgii de ovăz sunt cele mai indicate alimente pentru masa de dimineaţă pentru că produc serotonină, care vă ajută să vă simţiţi bine prin stabilizarea nivelului de zahăr din sânge.
"Carbohidraţii oferă materialul energetic prioritar folosit de creier şi în acest fel stresul se instalează mai greu. Cele mai recomandate sunt cele cu indice glicemic mai mic: cereale integrale sau leguminoase uscate, pentru că se absorb mai greu", spune Corina Zugravu, medic primar igiena alimentaţiei şi nutriţiei.
2. Portocale
Vitamina C care se găseşte în portocale poate reduce nivelul de hormoni ai stresului, consolidând sistemul imunitar.
"Vitamina C are rol în sinteza unor mediatori neurologici, dar şi în combaterea depresiei şi stresului. O portocală pe zi este suficientă. În plus, are şi antioxidanţi ori vitamine, bune pentru sănătatea vaselor de sânge", adaugă nutriţionistul.
3. Spanac
Spanacul este o sursă importantă de magneziu, substanţă care normalizează nivelul de cortizol, vinovat de starea de agitaţie a organismului. O cantitate prea mică de magneziu aduce după sine dureri de cap şi oboseală, simptome specifice ale instalării stresului.
4. Peşte gras
Pentru a ţine sub control nivel