Krista şi Tatiana Hogan, două fetiţe siameze în vârstă de patru ani, ar putea împărţi o singură minte, cred medicii care le-au studiat evoluţia neurologică şi comportamentul. Publicaţia americană The New York Times publică astăzi un reportaj amplu în care detaliază conexiunea inedită a celor două fete despre care neurologii spun că pot şti ce vede sau simte cealaltă datorită unei "punţi talamice" prin care percepţiile fetiţelor pot trece de la una la cealaltă.
Talamusul este o parte a encefalului care filtrează toate informaţiile pe care le primeşte creierul şi este considerat esenţial în formarea conştiinţei. Medicii fetelor sunt de părere că există o posibilitate foarte mare ca inputul senzorial perceput de una dintre ele să treacă prin această punte talamică şi să fie receptat şi de cealaltă.
Fetiţele sunt anatomic unice
Foarte puţini gemeni siamezi sunt uniţi la cap. Un astfel de caz apare o dată la 2,5 milioane iar foarte puţini dintre ei supravieţuiesc. Krista şi Tatiana sunt chiar mai speciale de atât, din pricina modului în care li s-a dezvoltat creierul sub oasele lipite ale craniului. Din acest punct de vedere, ele sunt anatomic unice, cel puţin potrivit jurnalelor medicale, scriu jurnaliştii americani care au petrecut o săptămână alături de familia celor două pentru a afla dacă fetiţele impart, cu adevărat, o singură minte.
Douglas Cochrane, neurochirurgul care se ocupă de Krista şi Tatiana, este convins că fetele împart impresii senzoriale. Când gemenele aveau doi ani, Cochrane a realizat un experiment în urma căruia a stabilit că părţile creierului responsabile cu vederea ale Kristei reacţionează atunci când Tatiana primeşte un stimul vizual şi viceversa. Prin urmare, el a concluzionat că această conexiune a fetelor funcţionează similar cu un circuit electric. Inputul vizual trece de retina uneia dintre ele, ajunge la talamusul e