Cel puţin doi oameni şi-au pierdut viaţa iar alţi 40 au fost răniţi la Tbilisi, în confruntările dure între poliţie şi opozanţii preşedintelui georgian, Mihail Saakaşvili.
Cei care au murit erau membri ai forţelor de ordine care au intervenit în noaptea de miercuri spre joi cu gloanţe de cauciuc, gaze lacrimogene şi tunuri de apă împotriva sutelor de demonstranţi care cereau demisia liderului georgian şi se pregăteau să împiedice parada militară, organizată ieri cu ocazia Zilei Naţionale a Independenţei (ce marchează 20 de ani de la desprinderea de fosta URSS).
Poliţia a arestat doar în capitală sute de manifestanţi. Autorităţile de la Tbilisi îi caută pe Badri Bitsadze, soţul liderei opoziţiei (Nino Burjanadze) şi pe un alt lider al opoziţiei, consideraţi vinovaţi, indirect, de moartea celor doi poliţişti. Burjanadze a cerut comunităţii internaţionale să sancţioneze administraţia pentru că a ordonat forţelor de ordine să atace sutele de oameni care manifestau paşnic.
Complot rusesc
Poliţia georgiană se apără spunând că autorizaţia de protest expira la miezul nopţii, moment în care a intervenit pentru dispersarea manifestanţilor, mai ales că liderii opoziţiei au respins continuarea protestului, după parada militară de ieri. Preşedintele Saakaşvili acuză opoziţia georgiană că a încercat să pună în aplicare un scenariu conceput de puteri străine, sugerând că la mijloc ar fi mâna Rusiei.
,,S-a urmărit compromiterea paradei militare ca răzbunare faţă de armata georgiană, care în 2008 a făcut faţă eroic forţelor cu mult superioare ale inamicului", a declarat preşedintele. În ajutor i-au sosit lui Saakaşvili urările de bine venite, ieri, din partea SUA, care, pe lângă ,,la mulţi ani", au reiterat că susţin integritatea teritorială a Georgiei (n.r. - teritoriu care include Abhazia şi Osetia de Sud, a căror independenţă a fost recunocută de