România a fost condamnată, pe 24 mai 2011, de judecătorii CEDO, în “dosarele Revoluţiei” din decembrie 1989 pentru încălcarea articolului 2 (dreptul la viaţă) şi articolului 8 (dreptul la respectarea corespondenţei) din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.
În legătură cu această decizie, Monica Macovei, europarlamentar şi vicepreşedinte PDL, a declarat: “CEDO: uciderea oamenilor în timpul Revoluţiei din 1989 nu se prescrie. Procurorii şi judecătorii români trebuie să finalizeze aceste cazuri şi să-i pedepsească pe cei vinovaţi. Societatea românească trebuie să ştie adevărul despre evenimentele din 1989. Aceasta este decizia din 24 mai 2011 a CEDO.
Dreptul la viaţă din articolul 2 al Convenţiei Europene a Drepturilor Omului a fost încălcat prin lipsă de eficienţă şi imparţialitate a anchetelor. Nu s-au efectuat acte de cercetare în perioadele 1994-2001 si 2002-dec. 2004.
Proiectul de lege, propus de mine şi iniţiat de Sever Voinescu, prin care se elimina prescripţia pentru infracţiunile de omor şi infracţiunile cu intenţie care au ca urmare moartea victimei trebuie adoptat cât mai repede de Parlament”.
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) cere explicit României să soluţioneze rapid dosarele penale care privesc victimele din decembrie 1989, conexate în “Dosarul Revoluţiei”, şi să elimine obstacolele legislative care ar putea bloca derularea anchetelor. Dreptul la justiţie în cazul morţilor şi al victimelor Revoluţiei nu mai poate fi astfel anulat de prescripţia răspunderii penale, potrivit îndrumărilor Curţii.
Pus la curent cu decizia CEDO, chiar de către “Adevărul”, Ion Iliescu diminuează autoritatea instituţiei europene, demonizând pe oricine încearcă să dea o altă formă concepţiei sale despre Revoluţia română din decembrie 1989.
“Autorităţile europene nu ar trebui să ia în seamă obrăzniciile lui Teodor Mărieş şi ale ce