Fostul lider al sârbilor bosniaci, Ratko Mladic, arestat joi dimineaţă în Serbia, trebuie să dea socoteală în faţa justiţiei internaţionale pentru acte de genocid, crime de război şi contra umanităţii comise în timpul războiului din Bosnia (1992-1995), urmând a fi judecat de Tribunalului Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie (TPIY), de la Haga, relatează AFP.
El riscă o pedeapsă cu închisoarea pe viaţă, dacă este declarat vinovat de cele 15 acuzaţii de genocid, persecuţii, exterminări, crime, deportări, acte inumane şi luări de ostatici care îl vizează.
Ratko Mladic este dat în urmărire încă de la inculparea sa în 1995, de atunci reuşind să se ascundă. Mladic are 69 de ani şi este acuzat că ar fi fost unul dintre principalii artizani ai unui plan de "purificare etnică” în anumite zone ale Bosniei-Herţegovina, alături de liderul politic al sârbilor din Bosnia, Radovan Karadzic, arestat, la rândul lui, în 2008.
Planul lor comun viza, potrivit acuzării, "alungarea croaţilor şi a musulmanilor bosniaci din aceste regiuni, pentru a prelua controlul asupra lor şi apoi pentru a le alipi unei viitoare Serbii Mari”.
În mai 1992, Ratko Mladic, ofiţer superior în Armata iugoslavă, devine şef al Statului Major al forţelor armate ale sârbilor din Bosnia, la crearea Republicii Srpska, republica autoproclamată a sârbilor bosniaci.
Din acest post se face vinovat, potrivit procurorului, de asedierea oraşului Sarajevo în cursul căreia au fost ucişi 10.000 de civili, între 1992 şi 1995, vânaţi de tiruri de mortieră lansate de pe colinele care înconjoară oraşul sau de lunetişti.
Ratko Mladic, poreclit şi "Măcelarul de la Srebrenica”, mai este acuzat şi de genocidul de la Srebrenica din iulie 1995, în cursul căruia 8.000 de bărbaţi şi de tineri musulmani au fost executaţi, acesta fiind cel mai grav masacru comis în Eu