Într-unul din cartierele rezidenţiale ale Sibiului, un om de afaceri îşi ridică o casă care atrage, inevitabil, privirile trecătorilor – casa are nu numai acoperişul, ci şi faţada învelită în cupru. Valoarea investiţiei, contestată de unii arhitecţi, este aproximată la un milion de euro. Sursa: Traian Deleanu
Imobilul despre care majoritatea trecătorilor se întreabă ce reprezintă va fi locuinţa lui Dorian Horaţiu Danciu, om de afaceri originar din Sibiu. Forma pe care o capătă zilele acestea viitoarea casă a fost propusă de arhitectul Radu Teacă, din Bucureşti. "Un fel de guru între arhitecţi", îl caracterizează Danciu, care susţine că a ales din mai multe soluţii propuse de arhitect.
Inspiraţie occidentală
În Sibiu, cel puţin, nu mai există case a căror faţade să fie învelite în cupru. Danciu este de părere că acest lucru se datorează costurilor, altfel cuprul fiind larg folosit.
"În Piaţa Mare, din 100 de sibieni dacă întrebi, nu ştiu câţi au remarcat că Primăria Sibiu are acoperiş din cupru. La fel, la Mitropolie, la slujbele mari când vin mii de oameni, nu ştiu câţi au remarcat că şi acolo cuprul e folosit pe acoperiş. Casa poate fi considerată ciudată câtă vreme e privită după montajul cuprului. Însă cei care merg în străinătate, au văzut că acolo casele învelite în cupru există de sute de ani. În Londra, de exemplu", spune Danciu.
Deocamdată, cuprul montat pe acoperişul şi faţada casei are "culoarea somonului". În timp, se va oxida. "Ţine de gust. Dincolo, unii folosesc diferite tratamente pentru a îmbătrâni prematur cuprul. Alţii, dimpotrivă, încearcă să domolească oxidarea. Eu o să las să îmbătrânească pe cale naturală", mai spune Danciu.
Potrivit autorizaţiei de construcţie, imobilul cu destinaţia casă de locuit are o amprentă la sol de 238 de mp, iar suprafaţa utilă va fi de aproape 800 de mp. Cât priveşte